Warsztaty czekolady

Statystyczny Polak zjada rocznie 60 tabliczek czekolady, czyli mniej więcej 6 kilo. To czyni z nas czekoladową potęgę, choć nie jesteśmy liderem ― więcej czekolady niż my spożywają m.in. Szwajcarzy, Niemcy, Anglicy i Szwedzi.

12 kwietnia obchodzimy jej święto.

Chodź do 12 kwietnia jeszcze jest trochę czasu ale uczniowie klasy 3aL, 5a ZET, 7/8c ZET i  8/7c ZET z tej okazji wybrali się na warsztaty z czekolady do LaboLand Urodziny, Warsztaty, Eksperymenty w Elblągu przy ul.  Tysiąclecia 1.

Podczas warsztatów uczniowie mieli możliwość samodzielnego przygotowania czekolady, którą później przelali do form w kształcie serc. Wypełnione czekoladą formy ozdabiali jadalnymi dodatkami według własnego pomysłu. Warsztaty czekoladowe mocno pobudziły nie tylko wyobraźnię jak również zmysł smaku, węchu i dotyku.

Druga część warsztatów również mocno stymulowała nasze zmysły w szczególności zmysł dotyku. Uczniowie z pomocą Pani Magdaleny z LaboLand przygotowali błyszczące i kolorowe slimy.

Z warsztatów wyszliśmy bardzo zadowoleni i bogatsi w nowe doświadczenia. Dziękujemy Pani Magdalenie za miłą atmosferę i życzliwość.

A poniżej ciekawostka !

W  czekoladzie znajduje się ponad 600 innych substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie, m.in.: węglowodany, białko, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, choć mleczna i biała, w których składzie jest mleko skondensowane, zawiera więcej wapnia.

Marta Patyk – Żytkowska

Kamila Siwko

Magdalena Kowalczyk – Zielonka

 

Komentarze są wyłączone.