Świetlica szkolna w tym roku szkolnym realizowała zadania 14. edycji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”. Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Etap wiosenny poświęcony był warzywom i owocom oraz wodzie.
Uczniowie dowiedzieli się, że owoce i warzywa stanowią bardzo istotny element diety i odgrywają bardzo dużą rolę w ich prawidłowym rozwoju. Dostarczają organizmowi bardzo wielu witamin, składników mineralnych oraz znaczne ilości błonnika. Poprzez prowadzone zajęcia i różne zadania dowiedziały się na temat roli wody dla ludzi, zwierząt i roślin oraz funkcji wody w organizmie ludzkim. Wśród wielu działań dzieci m.in. przygotowywały projekt wodolubka, który zachęciłby innych do picia wody oraz organizowały warzywny teatrzyk.
Zachęcamy do zapoznania się z dokonaniami dzieci- zdjęciami i rysunkami wykonanymi w trakcie realizacji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”, a także do wspierania pociech w codziennych prozdrowotnych wyborach.