Kto z nas nie zachwyca się zapachem pieczonego ciasta świątecznego? A co dopiero aromatem pierników!!! Jak co roku, w szkolnej świetlicy dzieci piekły tradycyjne pierniczki. Jak zwykle przy tej okazji było całe mnóstwo radości i zabawy. Na chwilę nawet zapadła niezwykła cisza… gdy dzieci w wielkim skupieniu dekorowały pierniczki. I w ten oto sposób tradycji stało się zadość!!!
Czy wiecie skąd wzięła się tradycja pieczenia pierników na święta???
Piernik to jeden z najstarszych wyrobów cukierniczych. Najstarszy polski przepis pochodzi z 1725 r. Był zapisany w książce medycznej, bo wypieku nie traktowano jako świątecznej słodkości, tylko jako medykament. Wiadomo też, że w Toruniu piernik pieczono już w XIII wieku.
Pierniki był synonimem bogactwa. Przyprawy kosztowały krocie. Były też środkiem płatniczym. Traktowano go jako dobrą lokatę kapitału, bo wypiek można było długo przechowywać, nawet rok. Co ciekawe, piernikarze zarabiali najwięcej ze wszystkich cukierniczych specjalistów.
Dzielimy się z Wami naszym przepisem na pyszny piernik.
Składniki: 4 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, 1 szklanka oleju, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka sody, 1 łyżka przyprawy do pierników i bakalie.
Całość wystarczy dobrze wymieszać, wyłożyć na blachę i piec około 40 minut w 180-200 stopni do suchego patyczka. Smacznego!
Z życzeniami smakowitych, pachnących piernikami świąt.
Natalia Długosz
Katarzyna Grabowska