Jest taki jeden dzień w roku, w którym koniecznie należy przyrządzić, albo chociaż zjeść placki ziemniaczane W piątek, 13 listopada obchodziliśmy w SOSW nr 1 Dzień Placków Ziemniaczanych. Uczniowie Ośrodka w ramach nauki zdalnej otrzymali przepisy i samodzielnie wykonali pyszne, chrupiące placuszki.
Jeśli zapomnieliście o święcie placków, nic straconego – łapcie przepis, obejrzyjcie fotorelację przygotowaną przez Damiana Gronkowskiego z klasy 1b SP i zróbcie placki!
Smacznego!
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane:
Składniki:
o 1 kg ziemniaków
o cebula
o jajko
o 2 łyżki mąki
o sól, pieprz do smaku
o olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i dokładnie umyć.
- Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, a drugą połowę na grubych oczkach.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.