W dniu 4 marca uczniowie klas Przysposabiających do Pracy oraz klasy VI c, VII c i VIII e wzięli udział w warsztatach kulinarnych promujących zdrowe odżywianie. Przedstawiciele wyżej wymienionych zespołów przez chwilę poczuli się, jak prawdziwi kucharze w Eko –restauracji szykując alternatywę dla słodzonych napojów i słodkich przekąsek.
Przygotowali zdrowe napoje:
-smoothie ze szpinakiem i owocami,
– wodę z miętą i cytrusami,
-sok z marchwi, jabłek i pomarańczy,
a także przekąski z produktów ekologicznych bez konserwantów:
-koreczki z oliwką i winogronem oraz fetą,
-chipsy z batatów,
-mini kanapki z białym serkiem i oliwkowym pesto,
-humus z ciecierzycy z paluszkami z marchewek, kalarepy, selera naciowego,
-mini pizze z cukinii z oliwkami i rukolą
-granolę z jogurtem.
Na degustację przyszli pozostali uczniowie z klas PdP wraz z nauczycielami oraz dyrekcja. Zniknęło prawie wszystko. Chyba każdemu smakowało.
Udział w zajęciach był dobrą szkołą zdrowego stylu życia. Polecamy!
Zajęcia przeprowadzone zostały w ramach projektów edukacyjnych:
-Projekt ekologiczny „MY SOSW- RATUJMY ŚRODOWISKO WOKÓŁ NAS”,
-Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę”.
Szefowe Eko- restauracji:
Joanna Chrzanowska
Katarzyna Kaszewska