Warsztaty kulinarne

W dniu 4 marca uczniowie klas Przysposabiających do Pracy  oraz klasy VI c, VII c i VIII e wzięli udział w warsztatach kulinarnych promujących zdrowe odżywianie. Przedstawiciele wyżej wymienionych zespołów przez chwilę poczuli się, jak prawdziwi kucharze w Eko –restauracji szykując alternatywę dla słodzonych napojów i słodkich przekąsek.

Przygotowali zdrowe napoje:

-smoothie ze szpinakiem i owocami,

– wodę z miętą i cytrusami,

-sok z marchwi, jabłek i pomarańczy,

a także przekąski z produktów ekologicznych bez konserwantów:

-koreczki z oliwką i winogronem oraz fetą,

-chipsy z batatów,

-mini kanapki z białym serkiem i oliwkowym pesto,

-humus z ciecierzycy z paluszkami z marchewek, kalarepy, selera naciowego,

-mini pizze z cukinii z oliwkami i rukolą

-granolę z jogurtem.

Na degustację przyszli pozostali uczniowie z klas PdP wraz z nauczycielami oraz dyrekcja. Zniknęło prawie wszystko. Chyba każdemu smakowało.

Udział w zajęciach był dobrą szkołą zdrowego stylu życia. Polecamy!

Zajęcia przeprowadzone zostały w ramach projektów edukacyjnych:

-Projekt ekologiczny „MY SOSW- RATUJMY ŚRODOWISKO WOKÓŁ NAS”,

-Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę”.

Szefowe Eko- restauracji:

Joanna Chrzanowska

Katarzyna Kaszewska

Komentarze są wyłączone.