5 Porcji Zdrowia W Szkole

W piątek 23 listopada uczniowie z klas II/I A , II/IB oraz IIIA Szkoły Podstawowej wraz z wychowawcami uczestniczyli w zajęciach  programu edukacyjnego 5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE . Program był skierowany do najmłodszych uczniów szkoły i miał na celu poszerzenie wiedzy o prawidłowym żywieniu oraz utrwalenie informacji o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowej diecie. Dzieci dowiedziały się, że podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. W trakcie zajęć uczniowie tworzyli wspólny album wiedzy, doskonalili umiejętność czytania i pisania oraz sprawność ruchową. Przy tworzeniu prac plastycznych wykazali się talentem. Wspólnie omówiliśmy historyjkę obrazkową „Jak powstaje sok” i  tworzyliśmy kartę pracy do albumu. Na koniec jako niespodziankę zrobiliśmy sok ze świeżych owoców i warzyw. Dzieci degustowały trochę nieśmiało nowe smaki ale było przy tym dużo radości. Patronat honorowy nad programem objęli Minister Edukacji Narodowej, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka. Zajęcia przygotowały i poprowadziły Agnieszka Tatar i Izabela Kusaj. Klasa IIIA przygotowała pracę konkursową 5 PORCJI ZDROWIA. Trzymamy kciuki za wygraną.

Agnieszka Tatar

 

Komentarze są wyłączone.