To już kolejny jesienny poniedziałkowy poranek, gdzie w naszej pracowni kucharskiej uczniowie zespołów edukacyjnych- terapeutycznych, uczniowie ze świetlicy szkolnej oraz klasy gimnazjum i przysposabiającej do pracy wspólnie zabrali się za gotowanie.
Uśmiech na twarzach naszych podopiecznych rozświetlał ten ponury poranek. Każdy bez wyjątku zakasał rękawy i rozpoczęło się białe szaleństwo w kuchni. Motywem przewodnim był nabiał, który dzieciom kojarzy się z czymś niesmacznym, jednakże spod rąk naszych małych i dużych kucharzy wychodziły same pyszności. W dzisiejszym menu były kanapeczki z białym twarogiem iskrzące się czerwienią rzodkiewki i pomidorków z akompaniamentem zielonego szczypiorku, ogórka i sałaty. Tuż za nimi na stole królowały gofry z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym w towarzystwie mleczno- truskawkowego koktajlu. Na sam koniec, na osłodę wszyscy kucharze mieli okazję skosztować mlecznego deseru z kaszy manny połączonej z puszystą śmietaną, uwieńczonego musem truskawkowym i wiórkami gorzkiej czekolady.
Po raz kolejny przełamaliśmy mit, że tylko rzeczy niezdrowe są smaczne. Nabiał to bardzo ważny produkt w diecie każdego człowieka i może być naprawdę pyyyyyyyyszny:)
Katarzyna Grabowska
Katarzyna Kaszewska
Ewa Łukaszewska
Katarzyna Pietrzyńska
Sylwia Witomska