We wtorek 24 października odbyły się warsztaty kulinarne organizowane przez Katarzynę Grabowską, Kingę Kacperską, Anię Bełzę oraz Izę Kusaj w ramach programu „Ja i moja rodzina”. Mamy reprezentujące Radę Rodziców zgłosiły się do udziału w warsztatach, a ponieważ tematem był ziemniak, postanowiły przygotować „ruskie pierogi”. Głównodowodzącą ekipy mam była pani Marta Wasiak, a jej przepis na ciasto pierogowe zainteresował wszystkich uczestników warsztatów. Na uwagę zasługuje podział obowiązków, niczym w profesjonalnej kuchni: pani Małgosia kroiła cebulę, pani Iza robiła farsz do pierogów, pani Danka podsmażała cebulkę, a wszystkie zgodnie lepiły pierogi (każda inną techniką). Dorosłym dzielnie kibicowały dzieci, pomagając ze wszech miar, kroiły warzywa na sałatkę i obierały ziemniaki na placki. Pracy było dużo, ale nagrodą, rekompensującą kulinarny trud, okazała się degustacja przygotowanych potraw, w której wzięli udział wszyscy uczestnicy spotkania.
Danuta Czerska – Biały