W dniu 06.04.2016 r. uczniowie klasy VI b pod opieką p. Eweliny Deja oraz wychowankowie z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego pod opieką p. Agaty Ojrzyńskiej udali się z wizytą do restauracji „Celebra”. Panie kelnerki oraz Pani menager w pogodnym nastroju przywitały uczniów, następnie umożliwiły im obejrzenie nie tylko sali konsumenckiej, przygotowanej do obsługi gości, ale również część produkcyjną restauracji. W części produkcyjnej uczniowie zapoznali się z bogatym, nowoczesnym wyposażeniem technicznym wykorzystywanym codziennie w technologii przygotowania potraw. Szczególne zainteresowanie uczniów wzbudziło wykorzystanie pakowania próżniowego i metody gotowania „sous – vide”, która pozwala na zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności. Uczniowie z wielką ciekawością oglądali wyposażenie restauracji i wsłuchiwali się w słowa Pań, które opowiadały im, jak budowały swój warsztat pracy i jak obecnie pracują. Uczniowie obejrzeli karty menu wykorzystywane w tej restauracji, gdzie tradycyjne potrawy występują w połączeniu z niecodziennymi dodatkami. Na koniec uczniowie mogli spróbować przepysznych rogalików z czekoladą, ciastek francuskich z jabłkiem i innych pysznych słodkości.
Ewelina Deja