Dnia 15 marca 2016r. uczniowie klasy II kucharz i I kucharz/tapicer wzięli udział w wycieczce do Elbląskiego Browaru. Na wstępie wszyscy uczestnicy zostali zapoznani z zasadami poruszania się po obiekcie, zasadami bezpieczeństwa oraz planem sytuacyjnym. Następnie przewodnik – pan Wojciech Zalewski oprowadzał po trasie, która wiodła przez wszystkie etapy produkcji trunku, a po drodze szczegółowo o nich opowiadał. Uczniowie mieli okazję obejrzeć halę produkcyjną, butelkowanie oraz wystawę produktów. Browar w Elblągu jest to jeden z największych i najbardziej nowoczesnych zakładów w regionie. Młodzież mogła poznać historię tego miejsca, która jest ściśle związana z historią Elbląga, a która sięga czasów XVIII w. Głównym celem wycieczki było zapoznanie uczniów z historią Browaru, technologią produkcji oraz rozwojem przemysłu w regionie.
Organizator:
Ewa Karpowicz
Współpraca:
Małgorzata Kliks
Wiesława Palkowska
Tomasz Chwoszcz