Dnia 18 listopada 2015 roku w Domu Pomocy Społecznej odbyły się zajęcia otwarte pt. „Święto pieczonego ziemniaka”. Nasi uczniowie mieli możliwość poznania wszystkimi zmysłami popularne warzywo – ziemniaka. W czasie zajęć dzieci dotykały, wąchały, smakowały, oglądały ziemniaki w różnych postaciach: surowe, gotowane, pieczone, przeciskane przez praskę, tarte oraz w postaci mączki ziemniaczanej. Wyszukiwały ziemniaka spośród innych warzyw, spod liści, z piasku. Usprawniały małą motorykę poprzez obieranie gotowanych ziemniaków ze skórki, krojenie nożem, ugniatanie masy ziemniaczanej, rzucaniem ziemniakiem do celu. Zajęcia zakończyła degustacja krokietów ziemniaczanych z sosem pomidorowym.
Pani Kazimiera Cydzik
Pani Małgorzata Szydłowska
Pani Małgorzata Szarecka