W dniu 23 kwietnia 2018r w ramach projektu edukacyjnego „Szkoła wierna dziedzictwu” uczniowie klas IIb i IIIb PDP udali się do restauracji Stara Karczma, gdzie w atrakcyjny sposób poznawali smaki i aromaty kuchni regionalnej. Zapewniono nas, że właściciele restauracji stawiają na świeże i najwyższej jakości produkty od lokalnych producentów, a potrawy przygotowywane są tylko z wykorzystaniem naturalnych przypraw i ziół. Nasze szczególne zainteresowanie wzbudziły takie dania jak DZYNDZAŁKI WARMIŃSKIE Z HRECZKĄ I SKRZECZKAMI ORAZ PLIŃCE Z POMOĆKĄ. Było pysznie i klimatycznie, bo Stara Karczma powstała w miejscu gdzie kiedyś mieścił się stary, wodny młyn zasilany nurtem pobliskiej rzeki Kumieli. Wizyta w Starej Karczmie obudziła w nas chęć do dalszego poznawania regionalnych dań kuchni warmińsko-mazurskiej . Już na drugi dzień w murach naszej szkoły na zajęciach z kucharstwa klasa IIIb PdP sporządziła PLIŃCE Z POMOĆKĄ. A klasa IIB PdP na najbliższych zajęciach przygotuje FARSZYNKI.
Joanna Chrzanowska
Jan Zgiep