Kanapki to jedno z najczęściej przygotowanych dań. Są proste i szybkie w przyrządzaniu. Warto jednak zadbać, aby były zdrowe, kolorowe i atrakcyjne. Dlatego w poniedziałek 23 kwietnia 2018 roku na stołówce w Internacie spotkali się wszyscy Wychowankowie na zajęciach edukacyjno- kulinarnych.
Głównym celem zajęć było propagowanie zdrowego i racjonalnego żywienia oraz kształtowanie postaw prozdrowotnych dotyczących dbałości o prawidłowe, bogate w witaminy i dostosowane do potrzeb dzieci odżywianie się. Na początku przeprowadzono pogadankę o znaczeniu potrzebnych witamin i ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Następnie Wychowankowie obejrzeli film edukacyjny: ,, Jak zrobić zdrową kanapkę” oraz rozpoznawali zgromadzone produkty: nabiał, pieczywo, wędlinę, warzywa i mineralne składniki.
Punktem kulminacyjnym zajęć było wykonywanie kanapek przez Wychowanków, na które położyli masło, wędlinę i ser. Z wielkim zapałem sięgali po warzywa: sałatę, ogórki, pomidory, paprykę, rzodkiewkę, szczypior i kiełki. Na koniec jedliśmy nasze kanapki, które okazały się przepysznym posiłkiem.
Wiesława Peters
Grażyna Kozłowska